Nguika Farelle werd geboren op 25 februari 1993 in Kameroen. Als kind was zij altijd geïnteresseerd in het helpen en verzorgen van mensen. Zij zorgde voor haar zieke moeder en grootmoeder. Anderen helpen maakte deel uit van haar gewoontes, waarbij het helpen van de minst bedeelden werd gezien als het belangrijkste ritueel. Na de middelbare school besloot zij een opleiding te volgen waarin zij mensen kon helpen. Omdat zij altijd had gedroomd van studeren in het buitenland, was de keuze snel gemaakt om haar studie op een ander continent en liefst in een andere taal aan te vatten. Tien jaar geleden kwam zij naar België om haar droom te realiseren. Eerst studeerde zij Nederlands voor anderstaligen en daarna volgde zij de opleiding algemene verpleegkunde. Tijdens haar opleiding deed zij verschillende vakantiejobs in de horeca en in de gezondheidszorg om haar studie te kunnen betalen. Na haar afstuderen begon zij haar carrière als verpleegkundige bij OCMW Gent, waar zij werkte met ouderen met dementie. Daarna werkte zij op de chirurgische afdeling in de Kliniek Sint-Jan te Brussel, in het WZC Najaarszon in Brakel en nu op de chirurgische afdeling in het Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Zottegem.
Naast haar werk als verpleegkundige is zij gepassioneerd door het delen van kennis en ervaring met anderen. In het
begin gaf zij Nederlandse les aan anderstaligen onder haar kennissen. Onlangs werd zij lid van Soroptimist International, een organisatie die zich inzet voor de empowerment van meisjes en vrouwen.
Naast haar carrière is zij ook een trotse moeder en echtgenote. Zij geniet van quality time met haar gezin en vindt inspiratie in de liefdevolle interactie tussen haar kinderen. Haar passie en doorzettingsvermogen hebben haar geholpen om haar dromen waar te maken.
Zij wil zich maatschappelijk inzetten om inclusie mogelijk te maken, zodat iedereen toegang heeft tot onderwijs en een werkplek, en zich niet alleen nuttig en waardevol voelt, maar ook bijdraagt aan de maatschappij. Iedereen gelijke kansen geven betekent ook dat iedereen die zelfstandig wil worden, die mogelijkheid moet hebben. Vooruitgang bereiken we samen, zonder uitsluiting en discriminatie. Niet achteruit, maar vooruit naar een beter en welvarender land en wereld.