Andy Standaert (geboren 18/10/1984) groeide op in Rieme en Evergem. Hij volgde eerst een opleiding in een commerciële, boekhoudkundige richting waar hij in afstudeerde in 2003, maar herschoolde zich later tot jurist waar hij cum laude in afstudeerde in 2019. In 2000 kwam hij terecht in de jongerenbeweging KAJ in Evergem, waar hij op korte tijd leider, provinciaal en nationaal bestuurslid werd en medeverantwoordelijk was de redactie en communicatie binnen de jongerenbeweging. Tevens was hij er 1 van de trekkers van multiculturele reizen, de onderzoeksreis omtrent andersglobalisme in 2002 in Kopenhagen en de daarop volgende Europese jeugdbewegingstop in 2003 in Straatsburg. Na zijn avonturen binnen het jeugdwerk, draaide hij nog enkele jaren mee in de muzieksector en richtte hij een digitaal voetbalmagazine op.
In 2013 besloot hij te verhuizen naar Zelzate. Na aandringen van een vriendin, besloot hij in de lokale politiek te stappen. Onder het mentorschap van eerst Kristof Stevelinck in december 2013 en daarna Marleen Maenhout in 2014, belandde hij in het bestuur van Open Vld Zelzate. Hij trok de vrijwilligerskar bij de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen van 2014 en werkte mee aan de campagnes van Marleen Maenhout, Freya Saeys, Stephanie D’Hose, Matthias Declercq, Alexander De Croo en Philippe De Backer.
Tegelijkertijd werd hij in 2014 politiek secretaris bij Jong VLD. In 2016 werd hij nationaal bestuurslid en ook lokaal voorzitter tot oktober 2019, toen hij moest stoppen wegens de leeftijdsgrens van de jongerenpartij. Tijdens zijn periode in deze jongerenpartij, was hij o.a. mee betrokken in diverse politieke acties zoals de bekende actie tegen het politiek verhuissysteem in Straatsburg. In 2016 werd hij trouwens ook politiek secretaris van de lokale open VLD, die toen nog een kartelpartij was onder de naam VLD-SD, waar hij Robert Six opvolgde. Deze functie heeft hij maar liefst 6 jaar vervult, waarin hij talloze gemeenteraadsvoorstellen opstelde en is ook onrechtstreeks de reden dat hij zich omschoolde tot jurist. In 2018 nam hij voor het eerst deel aan de lokale verkiezingen. Ondanks dat hij op de 19de plaats op de lijst stond en onmogelijk verkozen kon raken, haalde hij een heel goede score vanuit deze positie.
In 2019 stond hij mee aan de wieg om de partijnaam te veranderen naar Open Vld Zelzate en sprong hij opnieuw op de vrijwilligerskar van de campagnes van Stephanie D’Hose en Alexander De Croo in de Vlaamse en Federale verkiezingen. Tevens richtte hij met een bende enthousiastelingen opnieuw het Willemsfonds op in Zelzate. In 2020 schreef hij een nieuw hoofdstuk bij aan zijn liberale reis en werd vakbondsafgevaardigde voor zijn bedrijf in de telecomsector, maar ook zonaal en gewestelijk is hij actief voor het ACLVB.
In 2022 werd hij lokaal voorzitter van Open Vld. Maar in 2023 besloot hij afstand te doen van deze voorzittersrol om zich volledig te kunnen concentreren op de verkiezingen van 2024, het Zelzaatse verenigingsleven en lokaal heemkundig onderzoek.
Zijn kennisdomeinen binnen politiek zijn politie en justitie, administratief recht, milieu, dierenwelzijn, cultuur en lokale economie.